Suho vlasište ili prhut?

Suho vlasište ili prhut? - Olilab

Problemi kože vlasišta mogu biti različiti. Ljuskavo vlasište i svrbež ne moraju biti posljedica prhuti nego je moguće da je riječ o suhom vlasištu.

 

Ako imate suho i prhutavo vlasište, možete posumnjati u prhut. Međutim, ovi simptomi mogu biti i znak suhog vlasišta. Suho vlasište i prhut imaju iste glavne simptome, prhutanje i svrbež vlasišta, ali su dvije zasebne pojave.

Kod suhog vlasišta, koža postane nadražena i počne opadati. Kod prhuti, razlog je premasno vlasište. Taj višak masnoće uzrokuje rast stanica kože i na kraju njihovo opadanje.

Uzroci i simptomi

Uzrok suhog vlasišta je nedovoljna vlažnost. Ako je vaše vlasište suho, koža i na ostalim dijelovima tijela, kao što su noge i ruke, moguće da je isto suha.

Okolina utječe na vlasište, stoga neki od uzroka suhog vlasišta mogu biti sljedeći:

  • suh i hladan zrak,
  • kontaktni dermatitis uzrokovan reakcijom na proizvode za njegu vlasišta,
  • starija životna dob.

Kožne stanice na tijelu i vlasištu se konstantno umnožavaju. Potom odumiru i otpadaju. U slučaju prhuti, ovaj proces se odvija brže nego uobičajeno. Jedan od češćih uzroka prhuti je seboroični dermatitis, u kojem koža postaje crvena i ljuskava.

Osim toga, uzrok prhuti mogu biti gljivice roda Pityrosporum. Ove gljivice žive na vlasištu, ali njihov prevelik broj može uzrokovati pretjerano umnožavanje stanica kože. Faktori koji utječu na njihovo umnožavanje su:

  • životna dob,
  • hormoni,
  • stres.

Simptome prhuti i suhog vlasišta možete pronaći u tablici na dnu članka.

Pomoć pri liječenju

OLILAB Novi crni šampon je novitet na tržištu u razredu šampona protiv peruti. Ovaj hrvatski kozmetički proizvod sastavljen je od kvalitetnih sastojaka i temeljen na prirodnoj aktivnoj tvari Ichthyol-u. Prisutnost Ichthyol-a u jakoj koncentraciji može osigurati učinkovit tretman protiv prhuti (peruti), svrbeža i nadraženog vlasišta.

Ichthyol Plus krema s Aloe Verom može smanjiti crvenilo, nadraženost kože i vlasišta te odstranjuje prhut. Jedinstvena Aktiv Plus formula prirodnog sastava pogodna je za njegu njegu oštećene i crvene kože, a upravo je takva koža vlasišta kod stanja prhuti i crvenila. Glavni sastojak kreme, Ichthyol, u kombinaciji s vrlo hranjivim uljima prirodnog porijekla s Aloe Verom kao pomoćnom tvari za ublažavanje crvenila, ostavljaju kožu sjajnom i hidratiziranom, dugo vremena nakon upotrebe. Krema je primjerena za djecu do 3 godine starosti, uz dane upute o primjeni.

 

 

Podijelite vaše iskustvo
 

Reference