badge badge

Svi OLILAB proizvodi se mogu kupiti u ljekarnama.

Prepoznavanje kožnih problema I. dio

Prepoznavanje kožnih problema I. dio - Olilab

Kao i u većini prethodnih članaka, u ovom članku bavit ćemo se problemima kože koji pogađaju veliki dio populacije. S nekim stanjima se upoznamo u djetinjstvu, s nekima kao adolescenti, a neke nas prate cijeli život do starosti.

 

Kada govorimo o zaštiti ljudskog tijela na prvom mjestu dolazi pokrovni sustav. Pokrovni sustav je sustav organa koji pokriva čitavo tijelo izvana i štiti ga od raznih vanjskih utjecaja (mikroorganizmi, fizička zaštita unutarnjih organa…), služi za izlučivanje tvari iz organizma i sadrži osjetila za bol, pritisak i temperaturu.

Različitih problema i bolesti kože ima na tisuće pa nijedna knjiga, a kamoli jedan kraći internetski članak ne može obuhvatiti sve od njih stoga ćemo se usredotočiti na ona česta stanja kože koja se pojavljuju kod velikog broja ljudi. Pritom ćemo spomenuti koju vrstu tretmana ili preparata je preporučljivo koristiti za njihovo suzbijanje.

Pruritus (svrbež)

Svrbež je osjet koji izaziva želju ili refleks za češanjem određenog dijela kože. Moderna istraživanja pokazala su da svrbež ima mnogo sličnosti s osjetom bola. Jedina razlika je što bol izaziva refleks za povlačenjem (ili zaštite tog dijela tijela) dok svrbež izaziva refleks češanja.

Iako se tu nema puno toga generalnog za nadodati, važno je ne pretjerivati sa češanjem jer kod određenih bolesti (pogotovo kod atopijskog dermatitisa), češanje može dovesti do još veće iritacije nakon što osjećaj svrbeža nestane.

Svrbež je povezan s brojnim bolestima, ali isto tako uzrok mu može biti i sama pomisao na svrbež što se vjerojatno i vama dogodilo upravo dok čitate ovaj odlomak.

Što god bio uzrok svrbežu koji se neprestano ponavlja i ne prestaje, savjet je svakako posjet dermatologu koji će dijagnosticirati uzrok (ili barem pokušati jer su brojni uzroci ovog stanja) i preporučiti vam najbolju terapiju.

Acne vulgaris (akne)

O ovoj temi se naveliko piše u raznim medicinskim časopisima i na portalima stoga ne treba posebno naglašavati o kojem je problemu riječ. Veliku ulogu u nastanku akni i imaju androgeni hormoni (npr. testosteron) koji se pojačano luči u adolescentnoj dobi, ali i bakterija Propionibacterium acnes.

Kako prepoznati akne, pogledajte na slikama u galeriji na dnu članka:

Par savjeta kako se boriti protiv akni:

  • Perite lice redovito (preporučljivo 2 puta na dan, ne više kako se koža ne bi previše isušila)
  • Ne dirajte se nepotrebno po licu (bakterije i prljavština s ruku mogu se prenijeti na lice te pogoršati vam stanje)
  • Zdravije se hranite (to se ponajprije odnosi na uzimanje što više svježeg voća i povrća koji su puni vitamina, a to pogoduje u borbi protiv većine kožnih problema)
  • Njegujte kožu s odgovarajućim kremama (poput aloe vera kreme koja ima antibakterijska i protuupalna svojstva)
  • Ako se nikako ne možete riješiti problema, potražite liječničku pomoć (postoje lijekovi i terapije koje mogu pomoći u liječenju akni)

Seboroični dermatitis vlasišta

S obzirom da smo već pisali o seboroičnom dermatitisu, nećemo previše ulaziti u njegove uzroke nego ćemo samo spomenuti simptome i znakove za njegovo otkrivanje.

Prvi simptom koji upućuje na seboroični dermatitis su ljuskice kože na vlasištu i kože oko vlasišta koje su debele i stvaraju neugodan osjećaj svrbeža. Osim toga pojavljuju se i masne mrlje koje su prekrivene bijelim ili žutim ljuskicama. Oba ova simptoma su u većini slučajeva popraćena crvenilom.

Ako primjetite ove simptome onda imate seboroični dermatitis vlasišta koji sigurno morate tretirati jer je to stanje kože koje se ne povlači lagano i stvara neugodnosti u svakodnevnim rutinama, a u nekim slučajevima donosi loš san zbog svrbeža i zatezanja kože vlasišta.

Kao i u mnogim slučajevima, najbolji i jedini savjet je otići kod dermatologa međutim to nije garancija da ćete se isprve riješiti seboroičnog dermatitisa. 

U sljedećem članku slijedi nastavak opisa kožnih stanja i problema kože.

 

Izvor: Naslovna slika https://pixabay.com/photos/beautiful-woman-hair-blond-2405131/, autor Engin Akyurt, preuzeto 16.01.2020.

 

Ne preuzimamo nikakvu odgovornost o tome na koji ćete način vi koristiti informacije o proizvodima i zdravstvenim poremećajima (bolestima). Opisi proizvoda nisu medicinski savjeti kao ni savjeti za postavljanje dijagnoze ili terapije vaših problema te ne mogu biti zamjena za stručnost i znanje farmaceuta i liječnika. Za određene (pojedinačne) rezultate djelovanja proizvoda nije moguće jamčiti i rezultati se mogu razlikovati među korisnicima. Publikacije i sadržaj koji se nalazi na stranicama ili bilo koji njihov dio ne može se smatrati dovoljnim temeljem za donošenje medicinskih, osobnih, financijskih ili poslovnih odluka. OLILAB d.o.o. ne jamči da fotografije proizvoda u potpunosti odgovaraju izgledu samog proizvoda. Za moguće nenamjerne greške kod opisa proizvoda ne odgovaramo. Moguće su različitosti stvarnog proizvoda i fotografije proizvoda te opisanog proizvoda na ovim stranicama. Svi opisi se redovito i detaljno provjeravaju.

Podijelite vaše iskustvo