badge badge

Svi OLILAB proizvodi se mogu kupiti u ljekarnama.

Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis - Olilab

Dermatološki gledano, seboroični dermatitis je jedan od najčešćih poremećaja kože koji pogađa 12% populacije i 70% novorođenčadi u prva tri mjeseca života. Ako patite od ovog stanja onda ste vjerojatno upoznati sa svim simptomima i uzrocima pa ćemo vas još jednom podsjetiti. Ako niste sigurni što je seboroični dermatitis, pročitajte članak u nastavku i više se informirajte o seboroičnom dermatitisu.

 

Seboroični dermatitis je često kronično upalno stanje kože, karakterizirano luskanjem i crvenilom. Ti simptomi mogu biti povezani sa svrbežom, a pogađa područja kože bogata sebumom (vlasište, lice, gornji dio prsa i leđa). Iako njegova patogeneza nije u potpunosti razumljiva, najsigurniji uzrok seboroičnog dermatitisa je nastanjivanje kože oboljelih osoba s vrstama gljivica roda Pityrosporum. Tretmani liječenja seboroičnog dermatitisa temelje se na 3 djelovanja: sprječavanju širenja gljivica, smanjenju upalnih procesa i smanjenju proizvodnje sebuma.

Simptomi

Dojenčad – u dojenčadi, seboroični dermatitis može izazvati stanje poznato kao tjemenica. Posljedica toga je crvenilo i masne ljuskice, pretežito na vlasištu koje se mogu proširiti na lice, uši, vrat i na područje pelena. Za razliku od odraslih, seboroični dermatitis obično ne uzrokuje svrbež kod dojenčadi.

Odrasli – seboroični dermatitis najčešće pogađa kožu koja sadrži mnogo lojnih žlijezda na vlasištu ili licu. Prhut vlasišta je blaži oblik seboroičnog dermatitisa na vlasištu. Osim vlasišta, seboroični dermatitis može se pojaviti na ušima, obrvama, nosu, iznad usnica ili na prsima. Također se može pojaviti na područjima prepona, pazuha i ostalih pregibnih dijelova kože. Kod muškaraca, seboroični dermatitis se može proširiti i na područja glave izvan okvira vlasišta. Manifestira se kao crvenilo, masne ljuske i svrbež zahvaćene kože.

Najznačajniji simptomi:

  • Kožne pahuljice (prhut) na vlasištu, kosi, obrvama, bradi ili brkovima
  • Mrlje koje se nalaze na masnoj koži prekrivenoj bijelim ili žutim slojem na vlasištu, ušima, licu, prstima i drugim djelovima tijela
  • Crvena koža
  • Mogućnost svrbeža ili žarenje

Pomoć u smanjenju simptoma

Seboroični dermatitis vlasišta najčešće se liječi sa šamponima baziranima na aktivnim tvarima koje sprječavaju nastanak gljivica. To mogu biti sintetičke susptance poput ketoconazola, pyrithione zinc-a ili sastojci iz prirode poput ichthyol-a ili katrana kamenog ugljena (coal tar). Kako je zadnje navedeni sastojak zabranjen za upotrebu u šamponima u EU, pogođeni ovim stanjem kože moraju se osloniti na druge agente. 

 

Izvor: Naslovna slika https://pixabay.com/photos/man-male-model-person-young-979980/, autor Olichel, preuzeto 16.01.2020.

 

Ne preuzimamo nikakvu odgovornost o tome na koji ćete način vi koristiti informacije o proizvodima i zdravstvenim poremećajima (bolestima). Opisi proizvoda nisu medicinski savjeti kao ni savjeti za postavljanje dijagnoze ili terapije vaših problema te ne mogu biti zamjena za stručnost i znanje farmaceuta i liječnika. Za određene (pojedinačne) rezultate djelovanja proizvoda nije moguće jamčiti i rezultati se mogu razlikovati među korisnicima. Publikacije i sadržaj koji se nalazi na stranicama ili bilo koji njihov dio ne može se smatrati dovoljnim temeljem za donošenje medicinskih, osobnih, financijskih ili poslovnih odluka. OLILAB d.o.o. ne jamči da fotografije proizvoda u potpunosti odgovaraju izgledu samog proizvoda. Za moguće nenamjerne greške kod opisa proizvoda ne odgovaramo. Moguće su različitosti stvarnog proizvoda i fotografije proizvoda te opisanog proizvoda na ovim stranicama. Svi opisi se redovito i detaljno provjeravaju.

Podijelite vaše iskustvo