badge badge

Svi OLILAB proizvodi se mogu kupiti u ljekarnama.

Svrbež vlasišta

Svrbež vlasišta - Olilab

Govoreći o problemima vlasišta najčešće spominjani pojam je svrbež vlasišta. To je simptom svih vrsta bolesti i neugodnih stanja koji se pojavljuju na vlasištu. Nastanak svrbeža vlasišta ovisi o tipu kože, tipu kose, vremenskoj situaciji, stresu, itd.

 

Iako su masna kosa i problemi vlasišta glavni uzroci svrbeža, svrbež se može pojaviti i kao neovisna pojava. Također, može se očitovati u kombinaciji s upalom vlasišta. Cijeli proces nastaje na gornja dva sloja kože, na kojima se nalaze receptori koji šalju signal u središnji živčani sustav i na taj način prenose mozgu mjesto nastanka svrbeža. Čovjek se vrlo vjerojatno počeše po tom mjestu te izazove još veće probleme i još veći svrbež.

Masno i znojno vlasište

Masno vlasište je rezultat žlijezda lojnica koje se nalaze u svakom folikulu dlake. Masna kosa je često pogrešno interpretirana te je ona zapravo vlažna i znojna kosa. Znoj je rezultat žlijezda znojnica koje nisu priključene na folikul dlake. Znoj se sastoji od oko 98% vode. Preostalih 2% je kombinacija amonijaka, NaCl, aminokiselina, mliječne kiseline i dr. Tvari koje čine tih 2% često znaju iziritirati kožu i izazvati svrbež vlasišta i neurednu kosu. Sve skupa može oštetiti kosu i izazvati neravnotežu.

Najčešći uzroci pretjerane aktivnosti žlijezda znojnica su:

  • Emocionalno znojenje kao posljedica stresa
  • pH kiselina / alkalna neravnoteža tijela
  • Nadražujuće znojenje uslijed osjetljivosti na hranu, alkohol ili začina (također se odnosi na tjelesne pH)
  • Znojenje izazvano korištenjem lijekova

Rješenje problema

Ukoliko imate problema sa svrbežom vlasišta, prvi korak koji morate poduzeti je pokušati pronaći uzrok svrbeža. Vrlo često su uzroci točke koje su navedene u ovom članku. Međutim, uzrok može biti i bolest kože kao što su psorijaza, seboroični i kontaktni dermatitis.

Nakon toga, bitno je naći pravi terapiju za smirivanje svrbeža. 

 

Izvor: Naslovna slika https://pixabay.com/photos/woman-profile-brunette-female-girl-918623/, autor Free-Photos, preuzeto 16.01.2020.

 

Ne preuzimamo nikakvu odgovornost o tome na koji ćete način vi koristiti informacije o proizvodima i zdravstvenim poremećajima (bolestima). Opisi proizvoda nisu medicinski savjeti kao ni savjeti za postavljanje dijagnoze ili terapije vaših problema te ne mogu biti zamjena za stručnost i znanje farmaceuta i liječnika. Za određene (pojedinačne) rezultate djelovanja proizvoda nije moguće jamčiti i rezultati se mogu razlikovati među korisnicima. Publikacije i sadržaj koji se nalazi na stranicama ili bilo koji njihov dio ne može se smatrati dovoljnim temeljem za donošenje medicinskih, osobnih, financijskih ili poslovnih odluka. OLILAB d.o.o. ne jamči da fotografije proizvoda u potpunosti odgovaraju izgledu samog proizvoda. Za moguće nenamjerne greške kod opisa proizvoda ne odgovaramo. Moguće su različitosti stvarnog proizvoda i fotografije proizvoda te opisanog proizvoda na ovim stranicama. Svi opisi se redovito i detaljno provjeravaju.

Podijelite vaše iskustvo