badge badge

Svi OLILAB proizvodi se mogu kupiti u ljekarnama.

Dermatitis - neugodna pojava na koži

Dermatitis - neugodna pojava na koži - Olilab

Koža je najveći ljudski organ koji svakodnevno prolazi kroz različite promjene okruženja. Od vlažnog i vrućeg zraka do hladnog i sparnog zraka koji određuju reakciju naše koše. U suvremenom svijetu se javlja i drugi problem koji uzrokuje upalne procese u koži,a to su alergijeske reakcije. One su neizbježan dio naše svakodnevice jer svake godine sve više ljudi postaje alergično. Ona je glavni uzrok teme ovog članka.

 

Definicija

Dermatitis je stanje koje uzrokuje upale kože. Ova pojava nije zarazna i može imati različite uzroke. Dermatitis se ne smatra opasnim, ali može biti neugodan. Neki tipovi dermatitisa su kronični (atopijski dermatitis), ali odgovarajući tretmani mogu pomoći.

 

  • KONTAKTNI DERMATITIS – nastaje kada koža dođe u direktan kontakt s određenim alergenom. Ovo izaziva alergijsku reakciju. Obično se to dogodi u dodiru s otrovima, deterdžentima, parfemima i određenom kozmetikom
  • ATOPIJSKI DERMATITIS – uzrokuje suhu, nadraženu i osjetljivu kožu. Obično je prisutna kod osoba koje imaju alergije u obitelji.
  • SEBOROIČNI DERMATITIS
  • DISIHIDROTIČNI DERMATITIS

 

Što je uzrok tome?

Uzrok kontaktnog dermatitisa je alergijska reakcija. Uzrok atopijskog dermatitisa još nije poznat, ali veliku ulogu u njegovu nastanku ima genetika. Osobe s atopijskim dermatitisom imaju u obitelji povijest alergija i astme. Glavni uzrok seboroičnog dermatitisa je masna koža i kosa.

Koji su simptomi dermatitisa?

Simptomi dermatitisa mogu biti blagi do značajni, a mijenjaju se od osobe do osobe. Bitan je isto i oblik dermatitisa i gdje se nalazi na tijelu. Općenito, simptomi dermatitisa mogu uključivati crveni osip, mjehuriće i suhu, ispucalu kožu. Svrbež je učestala i može postati vrlo neugodna. Koža može biti bolna s peckanjem.

 

Izvor: Naslovna slika https://pixabay.com/photos/hand-massage-treatment-finger-keep-2133272/, autor Andreas160578, preuzeto 16.01.2020.

 

Ne preuzimamo nikakvu odgovornost o tome na koji ćete način vi koristiti informacije o proizvodima i zdravstvenim poremećajima (bolestima). Opisi proizvoda nisu medicinski savjeti kao ni savjeti za postavljanje dijagnoze ili terapije vaših problema te ne mogu biti zamjena za stručnost i znanje farmaceuta i liječnika. Za određene (pojedinačne) rezultate djelovanja proizvoda nije moguće jamčiti i rezultati se mogu razlikovati među korisnicima. Publikacije i sadržaj koji se nalazi na stranicama ili bilo koji njihov dio ne može se smatrati dovoljnim temeljem za donošenje medicinskih, osobnih, financijskih ili poslovnih odluka. OLILAB d.o.o. ne jamči da fotografije proizvoda u potpunosti odgovaraju izgledu samog proizvoda. Za moguće nenamjerne greške kod opisa proizvoda ne odgovaramo. Moguće su različitosti stvarnog proizvoda i fotografije proizvoda te opisanog proizvoda na ovim stranicama. Svi opisi se redovito i detaljno provjeravaju.

Podijelite vaše iskustvo