badge badge

Svi OLILAB proizvodi se mogu kupiti u ljekarnama.

Solarij - loše strane za zdravlje kože

Solarij - loše strane za zdravlje kože - Olilab

Preplanula koža i tamni ten želja su svih nas, ali često isti ne možemo dobiti samo zahvaljujući suncu. Da bismo svejedno uživali u preplanulom tenu, sve se češće okrećemo solariju. Međutim, rijetko razmišljamo o lošim stranama solarija za zdravlje naše kože.

 

Često se vode rasprave o tome je li sunčanje u solariju dobra stvar za našu kožu ili ipak nije. Ono što je sigurno jest sljedeće: pretjerivanje u bilo čemu nije dobro i ne preporučuje se. Jednaka je stvar i kada je u pitanju posjećivanje solarija. Svako sunčanje u solariju izaziva oštećivanje kože, dakako ne odmah već s vremenom. U dugoročnom smislu, naša će koža izgledati loše ako nam sunčanje u solariju postane prečesta navika.

Iako možemo čuti i drugačije teorije, sunčanje u solariju nije nimalo manje štetno za našu kožu od običnog sunčevog zračenja. Zašto? Naime, i prirodno i ''umjetno'' sunčanje oštećuju vanjski sloj kože. Osim toga, skrivene opasnosti solarija potvrđuju i to da je jednokratno sunčanje u solariju kao cjelodnevni boravak na suncu. Uzmimo u obzir to da tijekom sunčanja u solariju ne koristimo kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom, naša je koža još izloženija UV zračenju i tako je još veći rizik od oštećenja.

Najveće opasnosti koje donosi prečesto posjećivanje solarija i dugotrajno izlaganje ''umjetnom'' suncu jesu:

  • rizik od raka kože
  • oštećenje kože
  • prijevremeno starenje kože

U solariju može nastradati i kosa koju će zračenje učiniti slabijom, krhkom i lomljivom. Zbog toga bi bilo dobro da je prilikom boravka u solariju zaštitimo ručnikom ili kapom. Osim kose koju je potrebno dodatno zaštititi, kao osjetljivo područje moramo spomenuti i usne, dio tijela koji u sebi ne sadrži pigment melanin. Samim time usne su mnogo osjetljivije i podložnije UV zračenju pa je prije sunčanja dobro namazati ih zaštitnim balzamom.

S obzirom na sve spomenute negativnosti, sunčanje u solariju posebno bi trebalo izbjegavati:

  • tijekom trudnoće i dojenja
  • kod bilo kakve upale na koži
  • ako imate mnogo madeža ili jako svijetlu put

Odlučite li se svejedno za povremeno sunčanje u solariju, prvih nekoliko puta nemojte se sunčati dulje od pet minuta. Postepeno povećavajte minute, prvenstveno kako bi se vaša koža što lakše priviknula. Nakon sunčanja nekoliko sati nemojte se tuširati niti raditi pilinge za tijelo.

 

Izvor: Naslovna slika https://pixabay.com/photos/solarium-beauty-parlor-tanning-1064815/, autor Dorianrochowski, preuzeto 16.01.2020.

 

Ne preuzimamo nikakvu odgovornost o tome na koji ćete način vi koristiti informacije o proizvodima i zdravstvenim poremećajima (bolestima). Opisi proizvoda nisu medicinski savjeti kao ni savjeti za postavljanje dijagnoze ili terapije vaših problema te ne mogu biti zamjena za stručnost i znanje farmaceuta i liječnika. Za određene (pojedinačne) rezultate djelovanja proizvoda nije moguće jamčiti i rezultati se mogu razlikovati među korisnicima. Publikacije i sadržaj koji se nalazi na stranicama ili bilo koji njihov dio ne može se smatrati dovoljnim temeljem za donošenje medicinskih, osobnih, financijskih ili poslovnih odluka. OLILAB d.o.o. ne jamči da fotografije proizvoda u potpunosti odgovaraju izgledu samog proizvoda. Za moguće nenamjerne greške kod opisa proizvoda ne odgovaramo. Moguće su različitosti stvarnog proizvoda i fotografije proizvoda te opisanog proizvoda na ovim stranicama. Svi opisi se redovito i detaljno provjeravaju.

Podijelite vaše iskustvo