badge badge

Svi OLILAB proizvodi se mogu kupiti u ljekarnama.

Pačuli

Pačuli - Olilab

Pačuli je biljna vrsta iz porodice Lamianceae, koja također uključuje lavandu, origano i metvicu.

 

Ulje se dobiva iz lišća višegodišnje biljke Pogostemon cablin koja potječe iz tropskih područja Azije. Već dugi niz godina koristi u tradicionalnoj azijskoj medicini, osobito u Maleziji, Kini, Indiji i Japanu. Pačuli se koristi u parfemskoj industriji, sapunima, kozmetici kao i u aromaterapiji. U kozmetici se koristi u smanjivanju problema s kožom i kosom, kao što su akne, prhut i masna koža.

Kemijski sastav pačulija: alfa pačulene, beta pačulene, alfa guaien, alfa bulnesen, kariofilen, norpačulenol, pačulol, sejšelen i pogostol.

Djelovanje kemijskim komponenti:

 • Pačulol - stvaranje ravnoteže i usklađivanje raspoloženja
 • Alfa bulnesene - protuupalno djelovanje
 • Alfa guaien - zemljani, začinski miris
 • Kariofilen - antibakterijsko djelovanje, antioksidans i analgetik

U aromaterapiji se obično koristi za ublažavanje sljedećih simptoma:

 • Tjeskobe
 • Depresije
 • Stresa
 • Problema s probavom
 • Umora
 • Nesanice

Osim toga, pačuli djeluje kao sredstvo protiv insekata, pomaže kod opeklina, zacjeljivanja rana i smanjivanja upala. Kada se koristi u proizvodima za njegu kože, smatra se da smanjuje znakove starenja.

Uzgoj i sadnja kvalitetnog ulja

Pačuli uspijeva na vrućim i vlažnim mjestima. Najčešći način uzgoja je sadnja reznica iz matične biljke. Sve dok biljka dobiva adekvatnu sunčevu svjetlost i vodu, može rasti na ravnom ili kosom tlu. Kada se izloži visokoj razini sunčeve svjetlosti, listovi postaju gusti i mali, ali sadrže visoku koncentraciju eteričnog ulja. Manja izloženost sunčevoj svjetlosti rezultira većim lišćem, koje daje manji volumen ulja. Velike količine vode mogu uzrokovati raspadanje korijena, stoga je potrebna odvodnja. Tlo za uzgoj treba biti mekano, bogato hranjivim i organskim tvarima.

 

Izvor: Naslovna slika https://pixabay.com/photos/moroccan-mint-teeminze-peppermint-2396530/, autor PommeGrenade, preuzeto 16.01.2020. 

 

Ne preuzimamo nikakvu odgovornost o tome na koji ćete način vi koristiti informacije o proizvodima i zdravstvenim poremećajima (bolestima). Opisi proizvoda nisu medicinski savjeti kao ni savjeti za postavljanje dijagnoze ili terapije vaših problema te ne mogu biti zamjena za stručnost i znanje farmaceuta i liječnika. Za određene (pojedinačne) rezultate djelovanja proizvoda nije moguće jamčiti i rezultati se mogu razlikovati među korisnicima. Publikacije i sadržaj koji se nalazi na stranicama ili bilo koji njihov dio ne može se smatrati dovoljnim temeljem za donošenje medicinskih, osobnih, financijskih ili poslovnih odluka. OLILAB d.o.o. ne jamči da fotografije proizvoda u potpunosti odgovaraju izgledu samog proizvoda. Za moguće nenamjerne greške kod opisa proizvoda ne odgovaramo. Moguće su različitosti stvarnog proizvoda i fotografije proizvoda te opisanog proizvoda na ovim stranicama. Svi opisi se redovito i detaljno provjeravaju.

Podijelite vaše iskustvo