badge badge

Svi OLILAB proizvodi se mogu kupiti u ljekarnama.

Alergije na koži

Alergije na koži - Olilab

Alergiju najjednostavnije možemo objasniti kao reakciju imunološkog sustava na različite utjecaje, odnosno određene tvari iz okoline – alergene. Simptomi alergije mogu biti različiti, a najčešće su to suzne oči, šmrcanje, bolovi u sinusima, astma, groznica i promjene na koži. Upravo su alergije na koži problem koji muči veliki broj ljudi.

 

Najčešći simptomi alergije na koži jesu:

  • plikovi ili urtike
  • svrbež
  • crvenilo
  • ekcem (atopijski dermatitis)
  • osip

Plikovi ili urtike na koži najčešće se javljaju kod izloženosti određenom alergenu ili djelovanjem neke infekcije. Očituju se kao crvenkaste ili blijede izdignute promjene na koži, nalik na opeklinu od koprive. Plikovi obično uzrokuju jaki svrbež, a mogu se javiti po cijelom tijelu. Iako razlikujemo dvije vrste urtikularije, točnije akutnu i kroničnu, samo je akutna izazvana alergenima iz okoline.

Svrbež kože neugodan je osjećaj koji nas potiče na češkanje, a u većini slučajeva izaziva ga upravo alergija. Najčešće se pojavljuje na rukama ili nogama, ali se velikom brzinom može proširiti i na ostatak tijela. Svrbež je često popraćen crvenilom i pojavom plikova, za koje smo već ranije spomenuli da mogu biti reakcija na neki alergen ili drugi vanjski podražaj.

Crvenilo kože još je jedan simptom alergije, a on se najčešće javlja među prvim simptomima. Može biti neugodan, a uglavnom zbog toga jer je estetske prirode. Ne svrbi ni ne boli, ali izgleda poprilično loše, pogotovo ako se pojavi na licu.

Ekcem, još poznat i kao atopijski dermatitis, zapravo je kronična upala kože koja dolazi s vrlo neugodnim simptomima. U nekim slučajevima, ekcem se javlja kao alergija, odnosno reakcija na određene alergene. Očituje se pojavom crvenila, svrbeža, a u težim slučajevima i nastankom otvorenih rana. Ekcem se najčešće javlja na licu, zglobovima i laktovima.

Osip je jedan od najčešćih simptoma alergija, a posebno se javlja kod kontaktne alergije kao što je osjetljivost na deterdžent, omekšivač, materijal i slično. Vrlo je neugodan jer ga je nemoguće kontrolirati, a može izazvati i pojavu različitih kožnih bolesti. Čim se osip pojavi, potrebno je pronaći njegov uzrok i početi ga liječiti.

Važno je naglasiti da se kod alergije na koži rijetko javlja samo jedan od prethodno spomenutih simptoma, uglavnom oni dolaze u kombinaciji. U slučaju da primjetite jednu ili više ovakvih promjena na koži, obavezno se javite svom dermatologu kako biste ustanovili koji je pravi uzrok tim reakcijama.

 

Ne preuzimamo nikakvu odgovornost o tome na koji ćete način vi koristiti informacije o proizvodima i zdravstvenim poremećajima (bolestima). Opisi proizvoda nisu medicinski savjeti kao ni savjeti za postavljanje dijagnoze ili terapije vaših problema te ne mogu biti zamjena za stručnost i znanje farmaceuta i liječnika. Za određene (pojedinačne) rezultate djelovanja proizvoda nije moguće jamčiti i rezultati se mogu razlikovati među korisnicima. Publikacije i sadržaj koji se nalazi na stranicama ili bilo koji njihov dio ne može se smatrati dovoljnim temeljem za donošenje medicinskih, osobnih, financijskih ili poslovnih odluka. OLILAB d.o.o. ne jamči da fotografije proizvoda u potpunosti odgovaraju izgledu samog proizvoda. Za moguće nenamjerne greške kod opisa proizvoda ne odgovaramo. Moguće su različitosti stvarnog proizvoda i fotografije proizvoda te opisanog proizvoda na ovim stranicama. Svi opisi se redovito i detaljno provjeravaju.

Podijelite vaše iskustvo
 

Reference