badge badge

Svi OLILAB proizvodi se mogu kupiti u ljekarnama.

Smanjite simptome svrbeža na vlasištu i tijelu

Smanjite simptome svrbeža na vlasištu i tijelu - Olilab

Dugotrajni i neugodni svrbež na vlasištu najčešći je simptom bolesti vlasišta koji muči sve veći broj ljudi. Javlja se u gotovo svakoj dobi, njegova pojava kao takva nema pravila. Nije ga teško prepoznati, a javlja se zbog različitih čimbenika koji djeluju na vlasište, isušuju ga i tako uzrokuju određenu iritaciju. Svrbež se najčešće javlja samo kao popratna reakcija na druge zdravstvene probleme, a to su prhut, uši u kosi, alergijske reakcije, psorijaza, ekcem, opekline od sunca, suho vlasište, kronično znojenje, folikulitis, gljivične infekcije, alopecija (ćelavost), nepravilna higijena, ali i prečesto nošenje repa na kosi.

 

Svaki od ovih spomenutih čimbenika drugačije djeluje na stanje našeg vlasišta. Naime, prhut je najčešći uzročnik neugodnog svrbeža vlasišta izazvan prvenstveno kontinuiranim ljuštenjem kože. Dobra je vijest što problem prhuta danas već možemo uspješno liječiti te ne predstavlja neko dugotrajnije liječenje.

Međutim, alergije, psorijaza, kronično znojenje i ostali kronični problemi zdravstvene su smetnje koje je nešto teže liječiti, a samim time i sam svrbež izazvan njima mnogo je teže kontrolirati. Kao što je to naprimjer slučaj sa psorijazom, dolazi do drastičnih promjena kožnih stanica što utječe na cjelokupno stanje naše kože. Ona postaje osjetljivija, nadraženija i suha što, između ostaloga, dovodi i do pojave svrbeža. Psorijaza kao kronična bolest najčešće pogađa ljude od 20 do 50 godina, iako se u nekim rijetkim slučajevima može pojaviti i u ranijoj dobi.

S obzirom na to da je svrbež najčešće samo simptom određenog problema vlasišta, potrebno je dobro pripaziti pojavljuju li se pritom i neki drugi popratni simptomi. Tek se u tom slučaju može sa sigurnošću znati što je i kako uzrokovalo pojavu svrbeža na vlasištu.

Problem nije samo to što predstavlja nelagodnost, svrbež također može uzrokovati druge probleme sa stanjem vlasišta. Svrbež koji dugo ne liječimo može izazvati i druge probleme vlasišta kao što su:

  • infekcija kože vlasišta
  • otekline
  • crvenilo
  • oštećena kosa
  • ispadanje kose

Svrbež vlasišta možemo liječiti na različite načine koristeći prvenstveno medicinske šampone ili prepisane lijekove. Upravo se medicinski šamponi najčešće koriste pri uklanjanju svrbeža vlasišta, a dobra je stvar što za većinu takvih šampona nisu potrebni recepti. Njihovo djelovanje je učinkovito i raznoliko - oni će ublažiti ili u potpunosti ukloniti probleme uzrokovane iritacijom kože, i to u vrlo kratkom vremenskom razdoblju.

Međutim, problem svrbeža ne pogađa samo područje vlasišta, već se često pojavljuje i na drugim dijelovima našeg tijela. To nije samo neugodno, već može izazvati pojavu raznih rana, krastica, oštećenja, deformacija na koži i ostalih problema koje su najčešće isključivo estetske prirode. Iako sam po sebi nije opasan po zdravlje, takav svrbež može uzrokovati velike probleme sa samopouzdanjem, posebno ako se novonastale promjene nalaze na licu koje je stalno izloženo pogledima. Osim toga, kronični svrbež ponekad rezultira i pojavom infekcija na koži koje kao takve mogu biti vrlo opasne po zdravlje.

Svrbež na tijelu može biti uzrokovan različitim čimbenicima kao što su izrazito suha koža, dermatitis, alergija, psorijaza, ubodi insekata, svrab, ali i nekim ozbiljnijim zdravstvenim poremećajima koji se ipak mnogo teže liječe. Najčešće su to bolesti štitnjače, bubrežni problemi, dijabetes i multipla skleroza. Svaka od ovih bolesti na svoj neki način djeluje na naš imunološki sustav, samim time isušuje i nadražuje kožu, čineći je tako mnogo osjetljivijom i sklonijom svrbežu.

Iako je svrbež u većini slučajeva bezopasan i može se uspješno liječiti, čim ga primijetite bilo bi dobro da posjetite liječnika ili dermatologa koji će utvrditi zašto se svrbež javio, te na koji se način može ukloniti.

 

Izvor: Naslovna slika https://pixabay.com/photos/skin-woman-girls-young-lingerie-1200933/, autor Miapowterr, preuzeto 16.01.2020.

 

Ne preuzimamo nikakvu odgovornost o tome na koji ćete način vi koristiti informacije o proizvodima i zdravstvenim poremećajima (bolestima). Opisi proizvoda nisu medicinski savjeti kao ni savjeti za postavljanje dijagnoze ili terapije vaših problema te ne mogu biti zamjena za stručnost i znanje farmaceuta i liječnika. Za određene (pojedinačne) rezultate djelovanja proizvoda nije moguće jamčiti i rezultati se mogu razlikovati među korisnicima. Publikacije i sadržaj koji se nalazi na stranicama ili bilo koji njihov dio ne može se smatrati dovoljnim temeljem za donošenje medicinskih, osobnih, financijskih ili poslovnih odluka. OLILAB d.o.o. ne jamči da fotografije proizvoda u potpunosti odgovaraju izgledu samog proizvoda. Za moguće nenamjerne greške kod opisa proizvoda ne odgovaramo. Moguće su različitosti stvarnog proizvoda i fotografije proizvoda te opisanog proizvoda na ovim stranicama. Svi opisi se redovito i detaljno provjeravaju.

Podijelite vaše iskustvo