badge badge

Svi OLILAB proizvodi se mogu kupiti u ljekarnama.

Rast kose – veza s upaljenim vlasištem

Rast kose – veza s upaljenim vlasištem - Olilab

Kosa raste i ispada svakodnevno. Pretjerano ispadanje kose može biti znak upale vlasišta što nikako ne treba zanemariti.

 

Rast kose

Kosa raste iz malih udubina na vlasištu. Vlas kose započinje svoj rast u folikuli. Ondje se nalaze krvne žile koje opskrbljuju vlasište kisikom i potrebnim nutrijentima. U folikulama se formiraju vlasi kose od proteina keratina, koja onda izlazi iz vlasišta te nastavlja svoj rast. Kroz svoj put iz folikule vlas prolazi uz lojne žlijezde, koje daju potrebnu masnoću kosi, izlućujući sebum (prirodni loj iz lojnih žlijezda).

Normalni životni ciklus kose sastoji se od 3 faze:

  • Anagena faza – faza rasta u kojoj folikula dobiva potrebne nutrijente i kisik za rast. Ova faza traje 2-8 godina.
  • Katagena faza – faza tranzicije u kojoj kosa prestaje rasti jer prestaje dobivati potrebne nutrijente u folikuli.
  • Telogena faza – faza odmora u kojoj se mrtva kosa priprema pasti. Ova faza traje 2-3 mjeseca prije nego što kosa otpadne. U ovoj se fazi folikula priprema za stvaranje nove vlasi i početka novog životnog ciklusa kose.

90-95% vremena folikule su u anagenoj fazi te kosa raste. Većina ljudi gubi dnevno otprilike 100 vlasi kose te na njihovom mjestu počinju rasti nove vlasi kose. Kosa mjesečno naraste 1,2-1,5 cm neovisno o tipu kose.

 

Ispadanje kose i upaljeno vlasište

Nadraženo vlasište je uobičajena pojava na koju može utjecati niz faktora te može biti posljedica upale na vlasištu. U nekim slučajevima svrbež može biti povezan s ljuštenjem kože, peruti i ispadanjem kose. Ispadanje kose može biti povezano agresivnim češanjem vlasišta ili s problemima i upalama na vlasištu. Na pretjerano ispadanje kose utjecaj mogu imati simptomi navedeni u nastavku ovog podnaslova.

Prhut

Osim prhutanja kože, prhut može oslabiti korijen kose i dovesti do gubitka kose. Međutim, ispadanje kose zbog prhuti se događa samo kad je prhutanje intenzivno te kada se ne tretira na vrijeme.

Psorijaza

Osim upaljenog vlasišta, psorijaza može dovesti do ljuštenja vlasišta te u konačnici do gubitka kose od pretjeranog češanja po vlasištu.

Alergijska reakcija

Ponekad i alergijska reakcija može uzrokovati ispadanje kose. Vlasište osjetljivo na boje za kosu, njihovom primjenom može dovesti do upale na vlasištu te ispadanja kose.

Folikulitis

Upala folikula kose može dovesti do privremenog ispadanja kose, no nakon potrebnog tretmana, kosa ponovno počinje rasti.

 

Gubitak kose može biti stalan ako su folikule jako oštećene. Iz tog razlog važno je tretirati vlasište te ne dopustiti da se stanje pogorša. Nakon kvalitetnog tretmana, vlasište se može vratiti u prvobitno stanje te kosa može ponovno započeti svoj životni ciklus rasta.

 

Izvor: Naslovna slika https://pixabay.com/photos/blur-braided-hair-brunette-close-up-1853957/, autor Pexels, preuzeto 16.01.2020.

 

 

 

Ne preuzimamo nikakvu odgovornost o tome na koji ćete način vi koristiti informacije o proizvodima i zdravstvenim poremećajima (bolestima). Opisi proizvoda nisu medicinski savjeti kao ni savjeti za postavljanje dijagnoze ili terapije vaših problema te ne mogu biti zamjena za stručnost i znanje farmaceuta i liječnika. Za određene (pojedinačne) rezultate djelovanja proizvoda nije moguće jamčiti i rezultati se mogu razlikovati među korisnicima. Publikacije i sadržaj koji se nalazi na stranicama ili bilo koji njihov dio ne može se smatrati dovoljnim temeljem za donošenje medicinskih, osobnih, financijskih ili poslovnih odluka. OLILAB d.o.o. ne jamči da fotografije proizvoda u potpunosti odgovaraju izgledu samog proizvoda. Za moguće nenamjerne greške kod opisa proizvoda ne odgovaramo. Moguće su različitosti stvarnog proizvoda i fotografije proizvoda te opisanog proizvoda na ovim stranicama. Svi opisi se redovito i detaljno provjeravaju.

Podijelite vaše iskustvo