badge badge

Svi OLILAB proizvodi se mogu kupiti u ljekarnama.

Prepoznavanje kožnih problema II. dio

Prepoznavanje kožnih problema II. dio - Olilab

Nastavit ćemo ovu temu s još par najzastupljenijih poremećaja vlasišta koji se javljaju kod odraslih osoba i djece.

 

Folikulitis

Drugi naziv za upalu korijena vlasi (folikula) kose. Osim na vlasištu, može se pojaviti i na drugim dijelovima tijela gdje je površina kože prekrivena dlakama (područje brade, noge, leđa, prsa...). Uzrok može biti bakterija, gljivice, neredovito održavanje higijene, ali i neke svakodnevne navike kao brijanje i korištenje agresivnih preparata na koži.

Kako ga prepoznati?

Folikulitis izgleda kao crveni prišt s vlasi kose ili dlakom u svojem središtu. Moguće je da ima i gnoja u sebi te pruža osjet svrbeža ili peckanja. Kada se probuši iz njega iscuri gnoj i krv.

Postoje 2 tipa folikulitisa koja se mogu pojaviti u ljudi. Prvi je površinski folikulitis gdje se gnoj i upala pojavljuju samo u površinskom dijelu kože. Ovaj tip folikulitisa može biti izazvan bakterijom, kupkom u vrućoj nekoloriranoj vodi (npr. bazeni, tople kupke u salonima za ljepotu), brijanjem britvicom te gljivicom Pityrosporum. Drugi tip je potkožni folikulitis gdje je cijela folikula upaljena i ispunjena gnojem. Uzroci su također brijanje, bakterije s kože, a u nekim slučajevima i antibiotici za liječenje akni.

Nakon što ste ustanovili kako imate folikulitis, ako nije teži oblik folikulitisa, vrlo vjerojatno će vam proći u kratkom vremenu te nećete imati većih problema. Ako se upala ipak zadrži dulje vrijeme i ako se vraća te se simptomi pogoršavaju, onda imate teži oblik folikulitisa. U tom slučaju sigurno trebate posjetiti dermatologa kako biste dobili odgovarajući šampon ili antibiotike.

Savjeti za sprječavanje dobivanja folikulitisa:

  • Redovito se tuširajte i po mogućnosti sa što blažim preparatima
  • Nemojte strugati nastale bubuljice folikulitisa
  • Ne upotrebljavajte ulja na koži jer mogu začepiti pore kože i uzrokovati folikulitis
  • Ne dijelite ručnike s drugim osobama te ih što češće mijenjajte

Uši (Pediculus humanus capitis)

Upala vlasišta ušima se obično pojavljuje kod djece koja su uši pokupila od druge djece koja su bila zaražena. Pri tome ne mora značiti da dijete koje je dobilo uši ne održava redovitu higijenu tijela. Uši ne prenose bakterijske ili virusne zaraze stoga i nisu toliko zabrinjavajuće, ali uzrokuje nelagodu u obliku svrbeža koji se javlja tek nakon 2-6 tjedana od nastanjivanja ušiju na vlasištu (najčešće područja uha i vrata).

Kako ih prepoznati?

Uši i njihova jajšca su male veličine, ali srećom, mogu se prepoznati golim okom. Najčešće mjesto na kojem se gnijezde su stražnji dio vrata i područje iza ušiju. Jajašca su kružne ili ovalne čestice koje su priljepljene za kosu u blizini korijena kose. Ako ih pokušate skinuti, nećete lagano u tome uspjeti. Najbolji način uočavanja jajašca je češljanje kose kroz mokru kosu, a prvi znak koji bi vam trebao biti sumnjiv je svrbež glave djeteta i neprestano češanje po glavi.

Kada posjetiti liječnika?

S obzirom na vrlo malu veličinu jajašca, često dolazi do zabuna u njihovom prepoznavanju. Mogu se zamijeniti s prhuti, ostacima šampona ili drugih preparata za kosu, prljavštinom ili drugim insektima u kosi. Iz tih razloga, najbolje je prvo posjetiti liječnika kako bi se pravilno dijagnosticiralo stanje vlasišta te u slučaju potvrdne dijagnoze na uši, propisao odgovarajući tretman.

Kako prepoznati razliku između prhuti i suhog vlasišta?

U zadnjem odlomku ove teme pojasniti ćemo vam razliku u simptomima prhuti i suhog vlasišta nastalog primjenom krivih ili preagresivnih preparata ili nastalog nekim drugim uzrokom.

Suho vlasište je znak da nešto ne odgovara vašem vlasištu, a manifestira se kao male, bijele ljuskice (ili zrnca) koja uzrokuju svrbež i nadraženost vlasišta.

Uzroci mogu biti

  • Genetski
  • Nedovoljna hidratacija tijela (i kože)
  • Sezonska promjena vremena
  • Preduga izloženost suncu
  • Nepravilno pranje kose ili pranje s neodgovarajućim ili niskokvalitetnim proizvodima

Od svih nabrojanih, najčešći uzrok je upravo zadnji navedeni. Predugo pranje kose, upotreba prevruće vode za ispiranje šampona te upotreba preagresivnih šampona koji pri pranju uklone i potrebnu vlažnost vlasišta, dovode do problema suhog vlasišta.

S druge strane, prhut (perut) ima slične simptome, ali je po intenzitetu puno jače nego samo stanje suhog vlasišta. Ljuske od prhuti su veće i mogu biti masne i ljepljive, a boja im može varirati od žute do sive. 

Uspoređujući suho vlasište, prhut i uši dolazimo do nekoliko različitosti u simptomima koje mogu pomoći u dijagnosticiranju pravog problema.

Kod uši je prisutan svrbež koji je također prisutan i kod prhuti i suhog vlasišta. Međutim, uši se mogu prepoznati u kosi, a nekad i osjetiti kao da vam se nešto kreće po glavi i kosi. Uzevši u obzir da su uši češće kod djece nego kod odraslih, najvjerojatniji razlog svrbeža kod odraslih osoba je najprije suho vlasište, a potom prhut (ili neki teži oblik stanja vlasišta o kojima smo prije pisali).

 

Zaključak

Ovime smo zaključili priču o najčešćim stanjima i bolestima kože i vlasišta koji pogađaju ljude, a o nekim rjeđim stanjima i problemima ćemo pisati drugom prilikom.

 

Izvor: Naslovna slika https://pixabay.com/illustrations/smiley-emoji-emote-symbol-emoticon-1041796/, autor CreativeMagic, preuzeto 16.01.2020.

 

Ne preuzimamo nikakvu odgovornost o tome na koji ćete način vi koristiti informacije o proizvodima i zdravstvenim poremećajima (bolestima). Opisi proizvoda nisu medicinski savjeti kao ni savjeti za postavljanje dijagnoze ili terapije vaših problema te ne mogu biti zamjena za stručnost i znanje farmaceuta i liječnika. Za određene (pojedinačne) rezultate djelovanja proizvoda nije moguće jamčiti i rezultati se mogu razlikovati među korisnicima. Publikacije i sadržaj koji se nalazi na stranicama ili bilo koji njihov dio ne može se smatrati dovoljnim temeljem za donošenje medicinskih, osobnih, financijskih ili poslovnih odluka. OLILAB d.o.o. ne jamči da fotografije proizvoda u potpunosti odgovaraju izgledu samog proizvoda. Za moguće nenamjerne greške kod opisa proizvoda ne odgovaramo. Moguće su različitosti stvarnog proizvoda i fotografije proizvoda te opisanog proizvoda na ovim stranicama. Svi opisi se redovito i detaljno provjeravaju.

Podijelite vaše iskustvo