badge badge

Svi OLILAB proizvodi se mogu kupiti u ljekarnama.

Perut u kosi: uzroci, simptomi i uklanjanje peruti

Perut u kosi: uzroci, simptomi i uklanjanje peruti - Olilab

Lijepa i zdrava kosa želja je svih nas. Međutim, često nam velike probleme zadaje perut. Perut ne nastaje sama od sebe, ona je najčešće uzrokovana vanjskim čimbenicima koji djeluju na njenu pojavu. S obzirom na to što uglavnom predstavlja isključivo estetski problem, rijetko kad sa sobom donosi druge zdravstvene probleme. Ipak, perut u kosi svakako bismo morali liječiti kako ne bi prerasla u kronični problem.

 

Perut najjednostavnije možemo objasniti kao ljuštenje vlasišta koju često prati i neugodni svrbež. Pojavljuje se u obliku bijelih ili žutih ljuskica koje zapravo predstavljaju odumrlu kožu. Ova neugodna pojava najčešće se javlja u pubertetu, ali vrlo često i u odrasloj dobi. Dijagnosticiranje peruti nije komplicirano, ali otkrivanje pravog razloga zbog kojeg je došlo do pojave peruti nešto je teže. Naime, postoje mnogi različiti razlozi zbog kojih se javlja perut, a najčešći su:

  • bolesti vlasišta (gljivice, dermatitis i psorijaza)
  • izloženost toplini (sušilo za kosu, aparati za stiliziranje kose)
  • loše pranje kose
  • nedovoljna higijena
  • suhoća vlasišta
  • hormonalni poremećaji
  • nepravilna i neuravnotežena prehrana (manjak vitamina B)
  • stres

Gljivične infekcije, dermatitis i psorijaza najčešći su kronični uzročnici pojave peruti. Njihovo liječenje obavezno je kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije i svrbeži uzrokovane promjenama na vlasištu.

Osim različitih bolesti vlasišta, perut može uzrokovati i pretjerana izloženost vlasišta toplini. Ovdje prvenstveno mislimo na prečesto korištenje sušila za kosu ili raznih aparata za stiliziranje kose poput pegle za kosu ili uvijača.

S obzirom na to da kosu najčešće peremo sami i kod kuće, perut se može javiti kao posljedica netemeljitog pranja kose, odnosno ispiranja. Kada na vlasištu ostane šampon te ga ne ispreremo do kraja, on nagriza kožu vlasišta prilikom čega se koža počinje ljuštiti. Jednaka je stvar i s nedovoljnom higijenom, odnosno prerijetkim pranjem kose. Naime, masnoća vlasišta može uzrokovati perut popraćenu neugodnim svrbežom, a često i crvenilom.

Perut sama po sebi nije zarazna, ali možemo je prenijeti na drugu osobu ako je kod nas izazvana gljivičnom infekcijom. U tom slučaju perut se najčešće prenosi preko češlja, četke i ostalih pomagala za stiliziranje kose. Nasreću, danas postoje kvalitetni medicinski šamponi kojima možemo bez većih problema ukloniti problem peruti. Oni sadrže sastojke koji umiruju vlasište, smiruju nadraženost i ublažavaju postojeći svrbež izazvan djelovanjem peruti. Samim time, rješavaju nas i neugodne peruti.

Osim šampona namijenjenih prvenstveno uklanjanju peruti, postoje i mnogi prirodni načini kako se brzo i jednostavno riješiti peruti. Jedan od prirodnih sastojaka je i aloe vera, ljekovita biljka koja ima brojne dobrobiti za zdravlje naše kože. Što se tiče peruti, učinkovito ublažava svrbež i spječava daljnje ljuštenje vlasišta. Pozitivni učinak u liječenju peruti ima i ulje čajevca koje ima antigljivična svojstva zahvaljujući kojima se bori protiv gljivica odgovornih za nastanak peruti.

U slučaju da nakon upotrebe medicinskih šampona i prirodnih načina uklanjanja perut i dalje ne nestaje, potrebno je potražiti pomoć dermatologa koji će utvrditi o kakvom je problemu riječ.

 

Izvor: Naslovna slika https://pixabay.com/photos/adult-bald-balding-crown-dad-1238997/, autor Shutterbug75, preuzeto 16.01.2020.

 

Ne preuzimamo nikakvu odgovornost o tome na koji ćete način vi koristiti informacije o proizvodima i zdravstvenim poremećajima (bolestima). Opisi proizvoda nisu medicinski savjeti kao ni savjeti za postavljanje dijagnoze ili terapije vaših problema te ne mogu biti zamjena za stručnost i znanje farmaceuta i liječnika. Za određene (pojedinačne) rezultate djelovanja proizvoda nije moguće jamčiti i rezultati se mogu razlikovati među korisnicima. Publikacije i sadržaj koji se nalazi na stranicama ili bilo koji njihov dio ne može se smatrati dovoljnim temeljem za donošenje medicinskih, osobnih, financijskih ili poslovnih odluka. OLILAB d.o.o. ne jamči da fotografije proizvoda u potpunosti odgovaraju izgledu samog proizvoda. Za moguće nenamjerne greške kod opisa proizvoda ne odgovaramo. Moguće su različitosti stvarnog proizvoda i fotografije proizvoda te opisanog proizvoda na ovim stranicama. Svi opisi se redovito i detaljno provjeravaju.

Podijelite vaše iskustvo