badge badge

Svi OLILAB proizvodi se mogu kupiti u ljekarnama.

Na koji način nastaju akne na licu i njihovo uklanjanje

Na koji način nastaju akne na licu i njihovo uklanjanje - Olilab

Akne su vrlo čest problem kože, ali problem koji ipak možemo riješiti uz adekvatnu njegu lica i eventualnu terapiju. Akne možemo definirati kao upalno oboljenje kože koje je prvenstveno prouzročeno promjenama strukture kože. Nastaju začepljenjem žlijezda lojnica na licu, što uzrokuje pretjerano stvaranje loja (sebuma). Na mjestima gdje se nalazi najveća koncentracija lojnih žlijezdi najčešće se i javljaju akne. To su lice, vrat, dekolte, prsa i gornji dio leđa.

 

Iako najviše pogađaju tinejdžere, akne se vrlo često znaju javiti i kod odraslih. S obzirom na hormone, akne više problema zadaju ženskoj populaciji. Čak 30 posto žena srednje i starije dobi ima problema s aknama. Akne na licu nije jednostavno ukloniti, prvenstveno iz razloga što rijetko kad možemo sa sigurnošću znati što je razlog pojavi akni. Neki od najčešćih razloga za pojavu akni jesu:

  • nepravilna higijena
  • prečesto umivanje i čišćenje lica
  • korištenje nekvalitetnih kozmetičkih proizvoda
  • hormonalni poremećaji
  • stres
  • policistični jajnici

Dobra vijest je da lijek za akne ipak postoji, barem da ih ublaži ako ih već ne može potpuno ukloniti. Svima koji muku muče s tvrdokornim i neugodnim aknama preporučuje se najprije promijeniti prehranu te redovito u organizam unositi velike količine cinka. Naime, upravo je nedostatak cinka taj koji najčešće dovodi do pojave akni. Najviše cinka nalazi se u zdravim namirnicama poput mahunarki, žitarica, orašastih plodova, svježeg sira, bučinih sjemenki i pšeničnih klica. Svaka od ovih namirnica pozitivno će djelovati na smanjenje razine androgenih hormona čiji rast uzrokuje pojavu akni na koži.

Osim zdravije i uravnoteženije prehrane, veliku uloga u rješavanju akni ima i pravilna higijena. Redovito čišćenje lica, izbjegavanje teškog make-upa, skidanje šminke prije spavanja najvažniji su koraci do pravilne higijene kože lice. Naime, akne se javljaju kod začepljenja pora te pojave različitih nečistoća, odnosno bakterija.

Osim prirodnih načina borbe protiv akni, danas postoje i kozmetički tretmani koji mogu uvelike smanjiti, ali i u potpunosti ukloniti neugodne i bolne akne. U zadnje vrijeme najčešće se primjenjuje lasersko uklanjanje akni. Laser sam po sebi ne sprječava nastanak akni, ali može bezbolno ukloniti ožiljke izazvane pojavom istih.

 

Izvor: Naslovna slika https://pixabay.com/photos/acne-pores-skin-pimple-female-1606765/, autor Kjerstin_Michaela, preuzeto 16.01.2020.

 

Ne preuzimamo nikakvu odgovornost o tome na koji ćete način vi koristiti informacije o proizvodima i zdravstvenim poremećajima (bolestima). Opisi proizvoda nisu medicinski savjeti kao ni savjeti za postavljanje dijagnoze ili terapije vaših problema te ne mogu biti zamjena za stručnost i znanje farmaceuta i liječnika. Za određene (pojedinačne) rezultate djelovanja proizvoda nije moguće jamčiti i rezultati se mogu razlikovati među korisnicima. Publikacije i sadržaj koji se nalazi na stranicama ili bilo koji njihov dio ne može se smatrati dovoljnim temeljem za donošenje medicinskih, osobnih, financijskih ili poslovnih odluka. OLILAB d.o.o. ne jamči da fotografije proizvoda u potpunosti odgovaraju izgledu samog proizvoda. Za moguće nenamjerne greške kod opisa proizvoda ne odgovaramo. Moguće su različitosti stvarnog proizvoda i fotografije proizvoda te opisanog proizvoda na ovim stranicama. Svi opisi se redovito i detaljno provjeravaju.

Podijelite vaše iskustvo