badge badge

Svi OLILAB proizvodi se mogu kupiti u ljekarnama.

Psorijaza - bolest kože

Psorijaza - bolest kože - Olilab

Onaj dio populacije koji ima ovo kronično stanje kože zna koje muke po život zadaje psorijaza. Crvenilo, svrbež pekcanje i bol samo su neki od neugodnih simptoma psorijaze. Ako ste je ikad imali velika je vjerojatnost da je se još niste riješili jer istinski lijek praktički ni ne postoji.

 

Psorijaza je nasljedno stanje kože u kojem stanice kože imaju ubrzani životni ciklus. Stanice kože pogođene psorijazom kreću se s unutarnjih slojeva kože prema vanjskim slojevima u samo 4 dana u odnosu na uobičajenih 28 dana. Vanjski slojevi kože postaju debeli, ljuskasti i svrbljivi.

Što je uzrok tome?

Znanstvenici nisu uspjeli otkriti jedinstven uzrok psorijaze, ali studije nalažu da je psorijaza autoimuna bolest. Započinje u čovjekovu imunološkom sustavu kao rezultat pretjerane reakcije imunološkog sustava na podražaje.

Tokom pravilnog funkcioniranja imunološkog sustava, T-stanice, jedna vrsta bijelih krvnih zrnaca, štiti tijelo od infekcija i bolesti identificirajući i uništavajući strana tijela. Kod psorijaze, T-stanice pretjerano reagiraju, zamjenjujući zdrave stanice kože s opasnima i pokreću lanac nepotrebne autoimune reakcije.

Određeni faktori mogu potpomognuti nastanak psorijaze na koži osobe koja nikad prije nije imala njene simptome, a isti faktori mogu i pogoršati već dobivenu psorijazu

To uključuje:

 • Bakterijska ili virusna infekcija, kao upala grla ili prehlada
 • Bolesti koje oslabljuju imunološki sustav
 • Emocionalni stres
 • Suhi zrak ili suha koža (uzrokovani vremenskim uvjetima)
 • Neki lijekovi
 • Porezotine, ugrizi ili opekline na koži
 • Premalo ili previše izlaganju sunčevoj svjetlosti
 • Povećano konzumiranje alkohola
 • Pušenje

Psorijaza vlasišta

Psorijaza vlasišta je česti kožni poremećaj koji izaziva povećane, crvene ili ljuskaste slojeve kože. Može se pojaviti kao jednoslojna ili višeslojna i može prekriti cijelo vlasište. Može se istodobno proširiti i na vaše čelo, stražnji dio vrata i iza ušiju.

Psorijaza vlasišta ne može se prenijeti na drugu osobu. Kao i kod drugih tipova psorijaze, ne zna se njen uzrok. Veća je vjerojatnost da ćete dobiti psorijazu vlasišta ako je ima netko iz vaše obitelji.

Psorijaza vlasišta može biti blaga i gotovo neprimjetna, ali može biti i ozbiljna, trajati po nekoliko tjedana te uzrokovati debele, ljuskaste ranice. Intenzivan svrbež može utjecati na kvalitetu spavanja i svakodnevnog života, a grebanje može dovesti do infekcije kože i gubitka kose.

Neki od simptoma su:

 • Crvena, nabubrena koža
 • Srebrnasto-bijele ljuskice
 • Prhut
 • Suho vlasište
 • Svrbež
 • Peckanje i bol
 • Ispadanje kose

 

Sama psorijaza ne izaziva gubitak kose međutim grebanje upaljenih mjesta, agresivna sredstva i stres koji dolaze istodobno s ovim simptomima dovode do privremenog gubitka kose. Srećom, vaša kosa obično naraste ponovo nakon što navedeni simptomi prođu.

 

Izvor: Naslovna slika https://pixabay.com/photos/despair-alone-being-alone-archetype-513529/, autor Gerd Altmann, preuzeto 16.01.2020. 

 

Ne preuzimamo nikakvu odgovornost o tome na koji ćete način vi koristiti informacije o proizvodima i zdravstvenim poremećajima (bolestima). Opisi proizvoda nisu medicinski savjeti kao ni savjeti za postavljanje dijagnoze ili terapije vaših problema te ne mogu biti zamjena za stručnost i znanje farmaceuta i liječnika. Za određene (pojedinačne) rezultate djelovanja proizvoda nije moguće jamčiti i rezultati se mogu razlikovati među korisnicima. Publikacije i sadržaj koji se nalazi na stranicama ili bilo koji njihov dio ne može se smatrati dovoljnim temeljem za donošenje medicinskih, osobnih, financijskih ili poslovnih odluka. OLILAB d.o.o. ne jamči da fotografije proizvoda u potpunosti odgovaraju izgledu samog proizvoda. Za moguće nenamjerne greške kod opisa proizvoda ne odgovaramo. Moguće su različitosti stvarnog proizvoda i fotografije proizvoda te opisanog proizvoda na ovim stranicama. Svi opisi se redovito i detaljno provjeravaju.

Podijelite vaše iskustvo