badge badge

Svi OLILAB proizvodi se mogu kupiti u ljekarnama.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis - Olilab

Atopijski dermatitis je kronična upalna kožna bolest koja obično počinje u ranom djetinjstvu u prvih šest mjeseci života novorođenčadi, ali također utječe na znatan broj odraslih osoba.

 

Atopijski dermatitis kod djeteta se može ponekad poboljšati tijekom vremena, ali se zna zakomplicirati te se može pogoršati ili razbuktati. Često, dermatitis nestaje dok dijete raste, iako će neka djeca i dalje doživjeti atopijski dermatitis u odrasloj dobi. Obično se povezuje s povišenim razinama imunoglobulina E (IgE). To je prva bolest koja se pojavila u nizu alergijskih bolesti - uključujući alergiju na hranu, astmu i alergijski rinitis.

Što uzrokuje atopijski dermatitis?

Ne znamo točan uzrok atopijskog dermatitisa. Znanstvenici znaju da je dermatitis posljedica kombinacije genetike i čimbenika iz okoliša. Kada nešto izvan tijela pokreće imunološki sustav, stanice kože se ne ponašaju kako bi trebale. Koža počinje crveniti i poprima oblike upale.

Također, poznato je da se javlja unutar obitelji, ali se ne zna kako se prenosi s roditelja na djecu. Ako jedan roditelj ima AD, astmu ili peludnu groznicu, postoji oko 50% šanse da će njihovo dijete imati barem jednu od tih bolesti. Ako oba roditelja imaju jedan ili više od ovih bolesti, šanse su puno veće da će i njihovo dijete imati problema.

Simptomi i znakovi bolesti

Neprestani svrbež kože je jedini simptom atopije. Bolest obično ima povremene intervale jakosti i ponovnog vraćanja. Ukoliko često osjećate svrbež kože preporuča se izbjegavanje nadraživanja zahvaćenih dijelova tijela, jer time samo pojačavate upalu.

Izgled kože zahvaćene atopijskim dermatitisom:

 • Suha i ljuskava koža
 • Crvenilo
 • Svrbež
 • Pukotine iza ušiju
 • Osip na obrazima, rukama ili nogama
 • Natečeni otoci prekriveni krastama


Pokretači nastanka atopijskog dermatitisa:

 • Suha koža - koja može lako postati krhka, ljuskava, gruba i tanka
 • Nadraživači - svakodnevni proizvodi kao deterdženti za pranje, šamponi, kupke za kupanje koji mogu uzrokovati da vaša koža počne peckati, ili da postane suha i crvena
 • Stres - emocionalni stres može uzrokovati da se atopijski dermatitis pojavi ili pogorša
 • Promjene toplo/hladno i znojenje - mogu dovesti do svrbeža i vrlo suhe koža koja se može razviti tijekom hladnih zimskih mjeseci
 • Infekcije - od bakterija i virusa koji žive u okolini
 • Alergeni - kao što su sezonska pelud, grinje, prašina i plijesni
 • Hormoni - osobito kod žena, kada se određeni hormoni u tijelu povećavaju ili smanjuju

 

Izvor: Naslovna slika https://pixabay.com/photos/sunburn-skin-red-flushed-2117351/, autor Hans, preuzeto 16.01.2020.

 

 

Ne preuzimamo nikakvu odgovornost o tome na koji ćete način vi koristiti informacije o proizvodima i zdravstvenim poremećajima (bolestima). Opisi proizvoda nisu medicinski savjeti kao ni savjeti za postavljanje dijagnoze ili terapije vaših problema te ne mogu biti zamjena za stručnost i znanje farmaceuta i liječnika. Za određene (pojedinačne) rezultate djelovanja proizvoda nije moguće jamčiti i rezultati se mogu razlikovati među korisnicima. Publikacije i sadržaj koji se nalazi na stranicama ili bilo koji njihov dio ne može se smatrati dovoljnim temeljem za donošenje medicinskih, osobnih, financijskih ili poslovnih odluka. OLILAB d.o.o. ne jamči da fotografije proizvoda u potpunosti odgovaraju izgledu samog proizvoda. Za moguće nenamjerne greške kod opisa proizvoda ne odgovaramo. Moguće su različitosti stvarnog proizvoda i fotografije proizvoda te opisanog proizvoda na ovim stranicama. Svi opisi se redovito i detaljno provjeravaju.

Podijelite vaše iskustvo